3 tips voor een veiliger thuis!
Iedere 6 minuten belandt een senior op de Spoedeisende hulp vanwege een val in de eigen woning. Juist thuis, waar mensen zich het veiligst voelen, lopen zij het grootste risico om te vallen. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje.
Een val van een senior kan grote fysieke en mentale gevolgen hebben waardoor de wens om langer, vitaal en veilig thuis te blijven wonen onder druk kan komen te staan.
Wist je dat je met relatief simpele aanpassingen veel gevaarlijke situaties kunt voorkomen?
Vandaag delen we graag als vervolg op onze eerdere tips nog 3 tips waarmee je de woonomgeving veiliger kunt maken.
1. Voorkom struikelgevaar
Ook de kleine dingen in en om het huis kunnen grote gevaren veroorzaken, zeker als het gaat om struikelen. Onderzoek of tapijten en losliggende snoeren een risico vormen voor struikelen en vallen. Overleg met elkaar wat de meerwaarde is van aanwezige kleden en tapijten. Overweeg alternatieven of kies voor bijvoorbeeld een laagpolig tapijt die niet gemakkelijk kan verschuiven met de juiste aanpassingen.
2. Richt samen de keuken opnieuw in
In de keuken liggen meerdere gevaren op de loer. Pannen of potjes kunnen net te ver weg staan, waardoor de senior zich gaat forceren om het toch nog net te kunnen pakken. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren. Probeer daarom samen als familie de keuken zo in te richten dat deze zo praktisch en veilig mogelijk is. Orden de keukenkastjes zodat de senior niet hoeft te zoeken. Verplaats de veelgebruikte attributen en ingrediënten naar voren. Is er te weinig ruimte? Overweeg om een draaiplateau in de keuken te installeren, dit biedt een zee aan ruimte op lage hoogte.
Tegenwoordig kun je ook kiezen voor keukenapparatuur met extra veiligheidsopties, denk hierbij bijvoorbeeld aan een fornuis dat automatisch uitschakelt. Bij de ziekte van Alzheimer is het extra belangrijk om ook rekening te houden met schoonmaakmiddelen, die zich vaak in de keukenkastjes bevinden. Overweeg om deze op een veilige plaats of in afgesloten kasten op te bergen, om ongelukken te voorkomen.
3. Anticipeer op noodsituaties
Het is voor ons allemaal belangrijk om te anticiperen op een noodsituatie en zeker voor senioren. Bespreek met elkaar wat te doen in welke situatie en houd het zo eenvoudig mogelijk. Schaf bijvoorbeeld een eenvoudige brandblusser aan. Hang een briefje met de noodnummers op de koelkast en zorg dat er ook naast het bed (of op de andere verdieping) een ‘noodnummerbriefje’ hangt.
Overleg of het goed is om gebruik te maken van een mobiele telefoon indien de senior deze nog niet heeft. De seniorentelefoons van tegenwoordig zijn erg eenvoudig te besturen en er kunnen sneltoetsen worden ingesteld voor verschillende telefoonnummers.
Door op tijd de risico’s te herkennen en proactief in te spelen op eventueel toekomstige situaties kan veel leed bespaard blijven.
Ben je benieuwd naar onze eerdere tips als het gaat om langer en veiliger thuis blijven wonen? Klik hier door naar onze vorige blog. Of wil je graag zelf aan de slag met de volledige checklist? Klik hier.
Zoek een vestiging in de buurt
Bedoelde U:
- {{ option.city }}, {{ option.municipality }} {{ option.zipcode }}
We hebben helaas nog geen vestiging die actief is in dit gebied.
Bekijk alle vestigingen