Love, Loss & Laughter tentoonstelling

Terug naar overzicht

Dementie kent geen grenzen, het overkomt mensen in alle delen van de wereld. Alleen al in Amsterdam leven naar schatting 8.000 mensen met dementie en de verwachting is dat dit aantal zal toenemen tot 22.000 in het jaar 2050. Velen daarvan hebben een achtergrond van buiten Nederland, uit andere Europese landen, Afrika, Azië of Amerika.



Volgens Cathy Greenblat kent de goede ondersteuning van mensen die leven met dementie ook geen grenzen. Cathy, die zich na haar pensionering als hoogleraar sociologie ontwikkelde tot fotograaf, heeft de fototentoonstelling “Love, Loss and Laughter” ontwikkeld. Meer bewustwording en begrip voor mensen met dementie is hard nodig. Als specialist op het gebied van dementie ondersteunt Home Instead Thuisservice dit initiatief dan ook graag.

Tentoonstelling

Het is een gezegde in vele talen: een plaatje zegt meer dan duizend woorden. Dit is het geval met de fototentoonstelling “Love, Loss and Laughter”. Deze tentoonstelling heeft bijgedragen aan een beter begrip van mensen die leven met dementie.

Het belangrijkste doel van de tentoonstelling is het veranderen van de stereotiepe kijk op mensen met dementie. Ja, er is achteruitgang in het cognitieve functioneren, maar mensen hebben een leven en zijn een persoon met gevoelens die behoefte hebben aan liefde en zorg. Als ze daar genoeg van krijgen, kunnen ze hun leven in waardigheid en met een lach voortzetten.

Wereld Alzheimer Dag

De afdeling Amsterdam van Alzheimer Nederland gebruikt dit jaar de tentoonstelling om bewustwording over dementie te vergroten en een discussie te starten over diversiteit in de zorg voor mensen met dementie. De tentoonstelling wordt geopend op 21 september, Wereld Alzheimerdag, in het Westerpark en daarna is er een seminar met hoogleraar Monique Kremer over (super)diversiteit en hoe dat vorm kan krijgen in het beleid van de gemeente. De opgave die zij ziet is dat de samenleving verandert en meer divers wordt. Hoe kan de zorg dan mee veranderen en hoe wordt zorg op maat geen zorg op middelmaat? Een boeiend thema voor een discussie.

Vanwege Corona is het niet mogelijk om een grote bijeenkomst te organiseren, maar een online webinar kan wel. Het voordeel daarvan is dat het toegankelijk is voor iedereen met internet. De Afdeling Amsterdam van Alzheimer Nederland, Home Instead Thuisservice en Stichting Mantelzorg & Dementie nodigen u graag uit om deel te nemen via de volgende link: https://us02web.zoom.us/j/84963753703?pwd=TEd0VEU4Z3VsRjdVZjd3SDVwZ3Z0Zz09


Programma

14:00 Livestream start met opening van de tentoonstelling Westerpark door Fenna Ulichki
14:40 Moderatoren Marc Wortmann en Gerda Havertong openen masterclass
14:45 Aanleiding Iris Luijendijk, Annemiek Tuinhof de Moed
14:50 Beleid van Amsterdam Fred Cohen
15:00 Monique Kremer over (super)diversiteit
15:30 Gesprek met panel en publiek
16:30 Afsluiting