Hoe ga je om met senioren met dementie tijdens Corona?

Terug naar overzicht

Hoe ga je om met senioren met dementie tijdens Corona? Hoe kun je als familielid, mantelzorger of CAREGiver de juiste ondersteuning bieden? Wat doe je wanneer je op bezoek gaat en hoe kun je het gevoel van onzekerheid verminderen? Vanuit Home Instead Thuisservice geven we je graag 5 tips hoe je hiermee kunt omgaan.



1. Denk goed na over welke informatie je juist wel en juist niet wil delen
De onzekerheid rondom Corona is groot. We volgen allemaal het nieuws op de voet via de televisie, de krant of het internet. Het risico voor mensen met dementie is dat ze wel het onzekere en onveilige gevoel meekrijgen, maar niet meer weten waar dat gevoel vandaan komt. Ook wanneer er geen nieuws meer wordt gekeken zal iemand met dementie het gevoel van onrust wel over kunnen nemen van de mensen om hem of haar heen. Het is belangrijk om van tevoren goed na te denken over welke informatie je juist wel en juist niet wilt delen met hen. Het is logisch dat je je als CAREGiver, mantelzorger of familielid zorgen maakt in de huidige situatie. Probeer je zorgen met anderen te bespreken zoals je collega’s, andere familieleden, vrienden of afhankelijk van de situatie en zorgen met zorgprofessionals.

2. Houd vast aan de structuur die er altijd al was
Zeker voor mensen met dementie is structuur erg belangrijk. Structuur biedt houvast en geeft een ritme aan de dag. Vermijd drukke plekken, maar ga wanneer het kan wel naar buiten. Laat zien dat ondanks de situatie waarin we leven er ook veel wél doorgaat zoals normaal. Het zijn de kleine dingen die een wandeling bijzonder kunnen maken. Het geluid van fluitende vogeltjes, de geur van een zomerse regenbui of de kat van de buren die even om de hoek komt kijken. Praat samen over deze kleine dingen die het leven mooi maken.

3. Hoe herstel ik het contact?
De omstandigheden van het bezoek aan iemand met dementie kunnen veranderd zijn, bijvoorbeeld dat je minder structureel op bezoek kunt. Hoe houd je het contact met iemand met dementie goed vast? Dementie-expert Mariëtte Hofman deelde via Alzheimer Nederland een aantal suggesties:

  • Als de reisafstand niet te groot is, kijk dan of je wat vaker iets korter op bezoek kunt gaan. Hoe vaker je moeder je ziet, hoe vertrouwder het wordt.
  • Noem als je binnenkomt voor de zekerheid je naam en je relatie tot je moeder. Zeg bijvoorbeeld ‘Dag mam, ik ben het Tessa, je dochter. Fijn om je weer te zien!’
  • Samen herinneringen ophalen werkt vaak goed. Gebruik bijvoorbeeld fotoalbums van vakanties.
  • Als gesprekken moeizaam gaan, kijk dan of je samen iets kunt doen. Luister bijvoorbeeld naar muziek, zing samen bekende liedjes en maak grapjes die jullie vertrouwd zijn.

4. Houd zoveel mogelijk contact, ook op afstand
Om het gevoel van eenzaamheid en onveiligheid te verminderen is het goed om ook op afstand zoveel mogelijk contact te houden. Afhankelijk van de situatie is daar soms wat creativiteit voor nodig. Is telefoneren lastig? Probeer dan wat vaker een ouderwetse ansichtkaart te sturen. Wist je dat je ook gebruik kunt maken van de Memory Lane? Deze eenvoudige tablet voor senioren biedt verschillende mogelijkheden om contact te leggen met bijvoorbeeld familie maar geeft de senior ook de mogelijkheid om te luisteren naar oude liedjes of om beelden van vroeger terug te kijken.

5. Ervaringen van anderen
Ben je benieuwd hoe anderen omgaan met bepaalde situaties? Alzheimer Nederland heeft een corona forum geopend waar lotgenoten hun ervaringen met elkaar kunnen delen en op elkaar kunnen reageren. Staat jouw onderwerp er nog niet tussen? Dan kun je zelf een nieuw topic aanmaken. Samen staan we sterker!