Kracht van CAREGiver Carla
Van een commerciële baan bij een grote telecomorganisatie naar een baan in de thuiszorg! Carla (56) gooide 10 jaar geleden het roer om! “Ik wilde meer kunnen betekenen voor een ander en zocht een baan met meer maatschappelijke waarde. Na het lezen van een advertentie in de lokale krant over de start van Home Instead Thuisservice in Nederland voelde ik mij direct aangesproken!” Vertelt Carla enthousiast. “Dit zou weleens een mooie kans kunnen zijn om kennis te maken met zorg thuis voor senioren!” En of dat het was! 10 jaar later en veel ervaringen en kennis verder zet CAREGiver Carla zich nog steeds met hart en ziel in om hét verschil te maken bij senioren thuis. Benieuwd hoe zij dit doet? Wat haar werk zo bijzonder maakt en welke toegevoegde waarde dit heeft voor zowel senior als mantelzorger? Ze vertelt het graag!
“Het was de lokale krant die mij bij Home Instead heeft gebracht. Ik wilde meer kunnen betekenen voor een ander en zocht een baan met meer maatschappelijke waarde”, vertelt Carla. “Ik heb een hbo-diploma, affiniteit met zorg en senioren maar niet de juiste diploma’s die vaak nodig zijn om aan de slag te kunnen. Bij Home Instead word je intern opgeleid en dat gaf mij de mogelijkheid om snel te kunnen starten.”
Verweven met de organisatie
“Destijds was ik 46 en stond ik samen met mijn collega’s aan de start van Home Instead Thuisservice in Nederland in de regio Kennemerland. Na de basistraining ging ik aan de slag bij senioren thuis. Daarnaast was ik actief op het gebied van PR om meer mensen kennis te laten maken met de aanwezigheid van Home Instead. Nu 10 jaar later, voel ik mij met de organisatie verweven.”
Oost west, Thuis best
“Van dichtbij maak ik mee wat het belang is van langer thuis kunnen blijven wonen. Oost west, thuis best. Thuis in de eigen vertrouwde omgeving, thuis waar de herinneringen liggen. Momenteel kom ik minimaal 15 uur per week bij een mevrouw thuis. Mevrouw heeft hersenletsel. Eerder zat mevrouw in een verzorgingshuis. Haar man zag dat zijn vrouw daar niet op haar plek was. Met de hulp van Home Instead is het nu gelukt om de zorg thuis op een passende manier te organiseren, samen met haar man. Het feit dat zij nu thuis woont, bij haar man, in hun eigen huis. Dat is zo waardevol!”
Het belang van een vertrouwensband
“Veel van de senioren die ik in de afgelopen 10 jaar heb mogen ondersteunen hebben dementie. Het opbouwen van een vertrouwensband is dan extra belangrijk maar vergt ook meer aandacht. Soms krijg je bijvoorbeeld te maken met een afwijzende houding. Het is de uitdaging voor mij om toch de connectie te kunnen maken zonder dat de senior druk voelt vanuit de familie. Integendeel. De eigen regie van de senior staat altijd centraal. “Zullen we het anders gewoon proberen? Bevalt het u niet, dan stoppen we.” De band ontstaat geleidelijk en het muurtje breekt
steeds wat verder af. Soms snel, soms heeft het meer tijd nodig. Als CAREGiver heb je vaste klanten. Je bent het vertrouwde gezicht voor de senior waardoor je de mogelijkheid krijgt om samen een band op te bouwen en elkaar écht te leren kennen. Je voelt dat je steeds meer gewaardeerd wordt. Zeker als ik dan de vraag krijg: “Carla, wanneer kom je weer?”
Ruimte voor een stap extra
“Vanuit Home Instead krijg ik tijd en ruimte om een stap extra te zetten. Natuurlijk zijn er vaste doelen, maar dat ontneemt niet de ruimte voor gezelligheid of een fijn gesprek. Ik vind het belangrijk dat de senior zich ondersteund voelt. Een mevrouw waar ik nu kom zou zelf haar boodschappen kunnen doen. Veiliger voelt ze zich als ik met haar meega. Het is een kleine moeite en maakt voor mevrouw een groot verschil.”
Het brengen van rust
“Het werk als CAREGiver is en blijft bijzonder. Thuis heb ik ook een gezin. Hoe fijn dat ook is, mijn aanwezigheid daar is vanzelfsprekend. Bij de klant thuis is dat anders. Ik voel mij enorm gewaardeerd voor de ondersteuning die ik geef. Zowel door de senior als de mantelzorger. Het weten dat er iemand komt, kan voor familie veel rust brengen. Zeker wanneer structuur extra belangrijk is zoals bij dementie.
Aansluiting met het levensverhaal
“Als CAREGiver probeer ik altijd de aansluiting te maken met het levensverhaal van de senior. Wat heeft iemand meegemaakt, wat vindt iemand leuk of wat juist niet.
Eén mevrouw (88 jaar) hield altijd van creatieve dingen. Ze was dol op schilderen, echter na het overlijden van haar man heeft ze dit laten vallen. Nog niet zo lang geleden sloeg ik de krant open en zag dat ze bij ons in het park een mozaïek bank wilden neerzetten. Een creatie waar buurtbewoners aan mee konden werken. Om mensen kennis te laten maken werd er een workshop mozaïek georganiseerd. Samen met mevrouw bezocht ik de workshop en… als oudste deelnemer mocht zij haar eigen steentje op de bank plakken. Een mooie herinnering die we, wanneer we samen naar het park gaan, nog altijd kunnen bewonderen.”
Unieke herinneringen
“De herinneringen die ik in de afgelopen 10 jaar heb gemaakt zijn talloos. En ieder uniek. Vorig jaar overleed een mevrouw met wie ik ook een bijzondere connectie had. Mevrouw had geen kinderen of eigen familie. Voor haar was ik haar dochter. Ze had dementie en kon niet goed zeggen wat ze wilde zeggen. Ondanks dat praatte ze heel veel. We konden zo om elkaar lachen als we samen gek deden. Die oprechte glimlach was zo mooi om te zien!”
Altijd ruimte om te leren
“Vanuit Home Instead word je opgeleid via verschillende trainingen. Deze trainingen geven je de handvatten om bij senioren thuis aan de slag te gaan. Leren doe je ook van elkaar. Van collega’s die bijvoorbeeld bij dezelfde klant komen. Even overleggen hoe de ander dit zou aanpakken. Er is altijd ruimte om te leren. Even die herkenning ‘Oja, zo kan het ook!’ kan heel fijn zijn. Daarnaast is het ook mogelijk om als CAREGiver de hulp van het Supportteam in te schakelen. Zij ondersteunen waar nodig en staan 24/7 voor de CAREGiver klaar.”
“Wat ik ook heb geleerd is om verder te kijken. Zo ga ik graag op pad met de senior en dacht ik eerst dat dit een uitdaging kon zijn. Wat blijkt; met een rolstoel en eventueel een extra deken tegen de kou kun je vaak nog wel de deur uit!”
Tips voor andere CAREGivers?
“Vergeet nooit dat je bij de senior thuis te gast bent. Ik heb gemerkt dat het loont om niet te vrij te zijn aan het begin. Zelf probeer ik mij ook altijd te verplaatsen in de senior. Wat zou ik zelf prettig vinden? Hierbij vind ik het ook belangrijk om rekening te houden met wat de senior nog aan kan en op welk tempo.”