3 tips om een warme zomerdag aangenamer te maken!

Terug naar overzicht

Het is hartje zomer en de temperaturen kunnen behoorlijk oplopen. Senioren zijn extra kwetsbaar als het dagen of zelfs weken achter elkaar warm is. Zij hebben tijdens perioden van hitte namelijk een grotere kans op medische problemen, waaronder uitdroging. Daarom treedt in Nederland het Nationaal Hitteplan in werking zodra het 4 dagen op rij boven de 27 graden is. Zo kan de directe omgeving van ouderen en chronisch zieken extra maatregelen treffen. Wij vertellen je wat je kunt doen om een warme zomerdag aangenamer te maken voor senioren in je omgeving.



1. Veel water drinken
Het klinkt misschien als een open deur, maar veel drinken is heel belangrijk. Zeker senioren vergeten vaak om voldoende water te drinken. Zij hebben minder dorstgevoel en zijn soms angstig om te veel te drinken, omdat ze dan bijvoorbeeld vaker naar het toilet moeten. Volgens de Nederlandse Voedingsraad is voor senioren minimaal 1700 milliliter vocht per dag noodzakelijk. Bij hitte is het extra belangrijk dat zij voldoende drinken, omdat ze ook veel vocht kwijtraken door zweten. Wees hier alert op. Vergeet niet dat groenten en fruit ook in de zomer belangrijk zijn, die bevatten bovendien water en zijn een bron van vitamines en zouten.

2. Draag luchtige en lichtgekleurde kleding
Door lichte en luchtige kledingstukken te dragen, krijgen we het minder snel warm. Dat geldt ook voor senioren. Linnen en katoen zijn het prettigst om te dragen als de temperaturen oplopen tot boven de 20 graden. Probeer synthetische stoffen te vermijden, die ademen niet voldoende en zorgen daardoor voor extra zweetproductie. Zwart en andere donkere kleuren absorberen warmte, lichtgekleurde kleding heeft daarom bij zonnig en warm weer de voorkeur.

3. Vermijd activiteiten op het heetst van de dag en koel binnen af
Tussen 12.00u en 16.00u ligt de temperatuur over het algemeen het hoogst en is de zonkracht het sterkst. Probeer activiteiten, zoals boodschappen doen of wandelen, daarom in te plannen in de ochtend en avond, als de temperatuur een stukje lager is. Om het binnen aangenamer te maken kan een ventilator prettig zijn. Extra verkoeling op een hete dag is voor de meeste senioren heel welkom. Ook een koud voetenbadje is een uitkomst: het laat de lichaamstemperatuur iets dalen. Een koud washandje kan gebruikt worden om de polsen nat te maken.

Maak je je zorgen om de medische toestand van een senior in je omgeving? Bespreek met de arts of de medicatie bijgesteld moet worden als het warm is. Het gebruik van plastabletten kan bijvoorbeeld de kans op uitdroging verhogen. Voelt iemand zich niet lekker? Twijfel dan niet om direct de huisarts te waarschuwen.

Vergeet niet om ook goed voor jezelf te zorgen!

Kunnen wij u helpen?

Bel ons gerust met uw vragen of bekijk onze vacatures.