Tradities tijdens Pinksteren: van pioenrozen rot de pinkstergroet
Het Pinksterweekend is aangebroken. We vieren Pinksteren elk jaar op de zevende zondag na Pasen, precies 10 dagen na Hemelvaartsdag. Veel senioren weten wat er gevierd wordt tijdens Pinksteren. Weet jij het ook? Wij gingen op zoek naar bestaande tradities en tradities die inmiddels verloren zijn gegaan. Tijdens Pinksteren wordt de uitstorting van de Heilige Geest herdacht. Hoewel we nu vooral Kerst en Pasen vieren, was Pinksteren eeuwenlang een belangrijk christelijk feest, met bijzondere tradities en rituelen, zoals het loslaten van duiven in de kerk en het strooien van de blaadjes van pioenrozen. Mensen stuurden elkaar graag een ‘pinkergroet’ in de vorm van een wenskaart. Dat kun je nu nog steeds doen!
Tradities tijdens Pinksteren
Veel Pinkstertradities zijn in de loop der jaren verloren gegaan. Gelukkig zijn er nog verschillende tradities in stand gehouden. Een van de bekendste tradities zijn de Pinkstervuren. Ze worden op verschillende plekken in het land ontstoken. In het plaatsje Buren is het een eeuwenoude traditie om met Pinksteren een pop van stro te plaatsen op het dak van het huis. Dat gebeurt nu nog maar zelden, het was lange tijd vooral bedoeld als aanmoediging bij vrijgezelle vrouwen of stellen zonder kinderen om te gaan trouwen of kinderen te krijgen.
Andere tradities die bijna verloren zijn gegaan, zijn de Pinksterkroon en eerdergenoemde pinkstergroet. De kroon werd gemaakt van pinksterbloemen en opgehangen op een centrale plek in steden en dorpen. Wie het niet zo breed had, mocht onder de kroon staan en wat geld bijverdienen.
Pinksterbloemen en Pinkpop
Bloemen die rond pinkeren bloeien worden ‘pinksterbloemen’ genoemd. De bekendste pinksterbloemen zijn de boterbloem, koekoeksbloem, gele lis en de pinkster- en pioenrozen. Deze bloemen staan niet alleen symbool voor Pinksteren, ze laten ook zien dat de lente in volle gang is. De dagen worden langer en de temperaturen stijgen. Daar profiteert de organisatie van Pinkpop ook van. Het driedaags popfestival wordt sinds 1970 georganiseerd in Landgraaf. Elke dag bezoeken ongeveer 60.000 mensen het festival. Ondanks de naam wordt Pinkpop niet altijd tijdens Pinksteren georganiseerd. Dat gebeurt alleen als het in of dicht bij de maand juni valt, zodat het beter in de tourschema’s van artiesten past.
Wist je trouwens dat muziek soms een wonderlijke uitwerking heeft op senioren met dementie? Herkenbare deuntjes roepen herinneringen op. Kom je tijdens Pinksteren bij een naaste met dementie? Zet dan eens een muziekje op.
Als Pasen en Pinksteren op één dag vallen
Een uitdrukking die nog steeds wordt gebruikt. Het betekent dat iets nooit zal gebeuren. Omdat het Pinksterfeest altijd 7 weken na Pasen plaatsvindt, is het uitgesloten dat de dagen op één dag vallen. Je kunt de uitdrukking als grapje gebruiken om aan te geven dat je ergens geen zin in hebt: “dat doe ik als Pasen en Pinksteren op één dag vallen.”
Hoe vier jij Pinksteren?
Kunnen wij u helpen?
Bel ons gerust met uw vragen of bekijk onze vacatures.