Start het jaar goed in een veilige thuisomgeving

Terug naar overzicht

Iedere 5 minuten belandt een senior op de spoedeisende hulp. In de helft van de gevallen is de oorzaak een val in de thuisomgeving. Een kleine valpartij vanwege een losliggend snoer of uitglijden omdat de badkamervloer te glad is. De CAREGivers proberen ook preventief mee te denken om het leven thuis veiliger te maken. Het zijn vaak dezelfde oorzaken die met relatief weinig moeite opgelost kunnen worden. Wil jij als mantelzorger het jaar goed beginnen en het leven thuis veiliger maken? Klik hieronder door naar onze nieuwste tips en/of download de volledige checklist. Samen maken we zo het leven thuis veiliger en verantwoorder. Voor de senior maar ook voor jouw eigen gemoedsrust als mantelzorger.

Video deurbel

Voor senioren kan het onverwachts gaan van de deurbel zorgen voor extra risico’s. Het kan een gevoel van stress geven omdat de senior niet weet wie er voor zijn of haar deur staat. Of de senior kan zich opgejaagd voelen om op tijd de deur open te doen waardoor het valgevaar groter is. 

Samen kun je bijvoorbeeld de mogelijkheden voor een video deurbel bekijken. Zo kan de senior van tevoren zien wie er voor de deur staat en is het vaak ook mogelijk om via een intercom te praten. Zo kan de senior besluiten om de deurbel te negeren maar ook om aan te geven dat hij of zij onderweg is naar de deur.  

Slimme verlichting

In de winter is het plotseling sneller donker. Bekijk samen of er voldoende verlichting is en overweeg om nieuwe lichtpunten te creëren. Kies bijvoorbeeld voor slimme ledverlichting die aangaat wanneer de senior langs loopt of in de ruimte is. Leuk detail: slimme ledverlichting heeft vaak ook de mogelijkheid om een kleurtje aan de verlichting toe te voegen. Zo kan de senior zelf de sfeer van dat moment bepalen. Dit soort slimme verlichting kan ook uitkomst bieden in bijvoorbeeld een hal of badkamer voor wanneer de senior ’s nachts onverwachts naar het toilet moet.

Kleding

Naast de oplossingen voor in en om het huis kan er ook gekeken worden naar extra beschermende kleding voor de senior zelf. Soms heeft de senior zelf angst om bijvoorbeeld op de heup te vallen of is het valrisico in het algemeen groter. Denk hierbij aan heup beschermende producten zoals de heupairbag. Belangrijk is dat de senior hier zelf ook achterstaat en het preventief meer rust brengt in het dagelijks leven. Soms is beschermende kleding niet direct nodig maar kun je samen wel de kledingkast uitzoeken. Lange jurken of vesten kunnen bijvoorbeeld ook het gevaar op struikelen vergroten. Berg de minder geschikte kleding op of breng ze samen naar een goed doel en bekijk samen naar welke kleding juist wel praktisch is. Maak samen nieuwe setjes of koop samen iets nieuws om zo de focus te leggen op wat nog wel kan.

Benieuwd naar alle adviezen? Bekijk hier onze checklist ‘Veilige thuisomgeving’.

Kunnen wij u helpen?

Bel ons gerust met uw vragen of bekijk onze vacatures.